March 24, 2011

..ReNdAnG HaTi LeMbU..


Satu lagi lauk untuk meja pengantin hari tu.lauk ni kami masak atas permintaan mak pengantin.hiasan tu,jiran belakang rumah yang buatkan.kami saling bekerjasama untuk menyampaikan hajat mak pengantin tu..bak kata WONDERPET,"apa yang penting,KERJASAMA"..hahaha..
resepi ni adalah peninggalan arwah emak aku.arwah emak panggil rendang santan.selalunya kalau masak rendang santan ni,kami guna kerang.mmg sedap.pekena pulak dgn nasi panas,perghhh....memang terangkat beb..resipi yang mudah juga..lebur je semua..senang cerita..hehehe..

Bahan-bahan
1 kg hati lembu
250ml santan pekat
*2 bungkus serbuk kari
*3 ulas bawang besar
*4-5 ulas bawang putih
*Halia
2 batang serai - diketuk
1-2 sudu besar serbuk lada hitam
Perasa


Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * dan masukkan ke dalam kuali bersama hati lembu.Biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan santan,serbuk lada hitam,serai dan bahan perasa.Biarkan hingga masak.
(boleh ditambah sedikit air jika tidak suka kuah terlalu pekat)
3. Bila dah masak,boleh lah dihidangkan mengikut kreativi masing-masing.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment