June 3, 2011

..aGaR-aGaR MaNGGa..


Salam semua.lame betul tak jenguk blog ni.memanjang tak sempat.lepas dari bercuti seminggu hari tu,bz memanjang.macam-macam kena buat.penat sesangat..jadi bila dah ada kesempatan ni,aku merajinkan la diri ni untuk update blog yang dah 'bersawang' dan 'berhabuk' ni..hehehe
so,untuk pembukaan kali ni aku hidangkan agar-agar mangga @ pelam bersempena dengan musim mangga kat kedah ni.dah tak tau nak buat ape.banyak sangat.lagipun dalam keadaan panas-panas sekarang ni,makan pula agar-agar yang sejuk ni,nyaman je masuk tekak..best kan..apa lagi,jom tengok resipi..

Bahan-bahan
20g agar-agar
1300ml air
1/2 cawan gula (boleh tambah/kurang - ikut suka)
*200ml air
*2 cawan isi mangga (*kisar hingga halus)

Cara-cara
1. Masukkan agar-agar dan air dalam periuk dan masak hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan biar larut.
3. Masukkan mangga yang telah dikisar dan biarkan hingga masak.
4. Masukkan dalam acuan dan biarkan hingga mengeras.sejukkan dalam peti sejuk.

May 9, 2011

..I'm back..


Hai..I'm back...lama betul tak update blog ni..maklum la,last week cuti seminggu.so,bila dah cuti,malas la nak online.bila tak online,tak dapat la nak update blog segala..bukan apa,malas sebenarnye nak angkut lappy ni sepanjang bercuti hari tu..lagipun dah alang2 bercuti untuk merehatkan diri dan minda,bercuti juga la dari mengadap lappy ni..kasi cerah mata..hehehe..
mmg enjoy bercuti hari tu..rase macam nak tambah jadi 2-3 minggu..baru puas.haha..pengsan bos kalau aku apply cuti sampai 2-3 minggu.seminggu tu pun dah besar tuah la dia nak bagi..ape pun,mmg best cuti kali ni..selain p makan angin kat Cameron Highland,aku juga berpeluang melawat saudara mara di kampung..maklumlah,dah 6 tahun tak jejak kaki ke kampung..bkn lupa daratan tau tapi ada la sebab yang tak dapat dielakkan..
kesimpulannya,kenangan bercuti kali ni akan menjadi moment terindah dalam hidupku yang tak akan aku lupakan sampai
bila-bila..

April 27, 2011

..Masak Lemak Taugeh..

Menu sayur untuk lunch.wajib dihidang bersama dengan menu ni semestinya nasi panas,ikan goreng berlada/sambal dan sambal belacan.baru rasa puas makan.simple2 je pun.layaaann..

Bahan-bahan
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk cendawan tiram  
3 ketul tauhu - dibelah 4
1 peket fishbal - dibelah 2
1 kotak kecil santan (200ml)
Air secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Satukan cendawan,tauhu,fishball,bawang besar,serbuk kunyit dan air secukupnya dalam periuk.Masak hingga mendidih.
2. Bila mendidih,masukkan santan dan bahan perasa secukup rasa.Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala.
3. Akhir sekali masukkan taugeh dan cili merah.Biarkan masak sekejap dan boleh matikan api.

April 26, 2011

..Menu Dinner 2 - Tempura Ikan Bilis..


Menu kedua untuk malam ni..tempura ikan bilis atau lebih senang sebut ikan bilis celup tepung..bukan ikan bilis yang kering tu tau.ni guna ikan bilis fresh punye.nanti ada yang gelakkan aku pulak kalau tak bagitau..hehehe..senang je nak buatnye.tepung pun guna yang segera je..rangup dan sedap ok..tak sedar dah makan banyak..hahaha

Bahan-bahan
20 ekor ikan bilis segar (saiz sederhana)
5 sudu besar tepung goreng segera
Air secukupnya
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Bersihkan ikan dan toskan.
2. Masukkan tepung,garam dan air dalam mangkuk dan gaul sebati (bancuhan jangan terlalu pekat)
3. Panaskan minyak dalam kuali.
4. Celupkan ikan dalam bancuhan tepung dan goreng hingga kekuningan dan masak.Buat hingga habis.
5. Angkat dan boleh dihidangkan.

..Menu Dinner 1 - Nasi Goreng Pedas..


Senang,cepat dan mengenyangkan..tu je yang dapat aku kata untuk menu dinner malam ni..selalunya kalau makan nasi goreng ni mesti makan dengan ulam timun dan telur goreng mata kerbau.tapi malam ni ada perubahan sikit.boring juga kan kalau asyik benda yang sama je.so untuk malam ni,add on la sikit dengan tempura ikan bilis..yummylicious..jom dinner..

Bahan-bahan
1 mangkuk besar nasi
1 biji bawang besar
5 sudu besar cili kisar
2 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan cili kisar hingga cili garing.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Masukkan nasi dan gaul hingga rata.Tambah garam secukup rasa.
4. Biarkan atas api sederhana dan sesekali dikacau hingga nasi masak elok dengan rasa yang sepatutnya.
5. Siap dihidangkan dengan menu iringan..




April 22, 2011

..PuDiNG RoTi MaRBLe..

Hari-hari cuti yang indah sebegini takkan bermakna kalau aku dok melangut saja.jadi,untuk mengisi waktu-waktu terluang ni,aku merajinkan diri membuat puding.semuanya gara-gara berkenan kan puding yang kawan aku tayang dalam FB dia.pujuk-pujuk dapat la resipi.rupa-rupanya dia ambik tu resipi kat sini.


Alhamdulillah,projek berjalan dengan lancar dan hasilnya amatlah memuaskan hati.rasanya semestinya la sesedap rasa.tapi sorry ye tuan resipi..ada sikit perubahan bahan sebab ada barang yang takde..hehe

Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 sudu besar susu pekat
170ml susu cair
10g agar-agar tali
650ml air
1/2 cawan gula (boleh kurangkan)
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
1 sudu besar coklat emulco
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara
1. Satukan agar-agar dan 600ml air.masak hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan masak hingga gula larut.
3. Kisar roti,telur,susu pekat,susu cair dan baki air (50ml) hingga halus dan masukkan dalam periuk agar-agar tadi.
4. Masukkan butter yang telah dicairkan dan kacau rata hingga mendidih.Matikan api.
5. Bahagi kepada dua bahagian.1 bahagian biarkan warna asal dan ditambah esen vanila manakala 1 bahagian lagi ditambah dengan coklat emulco.kacau rata.
6. Tuang adunan secara berselang seli antara warna asal dan warna koko.buat hingga habis.
(proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan cepat sejuk dan membeku)
7. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.
Sedap dimakan sejuk.

..Sup Daging + Daging Tetel..


 
Masak simple je hari ni.sup daging + daging tetel.sebut pasal daging tetel ni,kat tempat tinggal aku kalau pegi pasar minta daging tetel,mesti ternganga mulut pakcik jual daging tu sebab diorang tak tau.diorang kat sini panggil daging hancur.adik aku pernah kena dah sekali.bila minta daging tetel,pakcik tu kata tak jual.padahal berlambak daging tu kat depan mata dia.nasib baik la adik aku ni tau rupa daging tetel tu mcm mana kan.kalau tak haru.hahaha..susah juga kalau tak sama nama ni ye..kat sana nama lain,kat sini nama lain padahal bendanya sama je.emmm,boleh mengelirukan.
kali ni tengok gambar je la ye.sebelum ni dah pernah buat sup tulang kat sini.resipinye sama je cuma gantikan tulang dengan daging..so,enjoy your food..

April 21, 2011

..Menu Makan Malam - Mee Atuk..

Ni dia,entri last utk hari ni..menu dinner tadi.disebabkan i'm on DIET (yelah sangat),makan MEE ATUK ni je la..tidak berminyak.so,baik untuk kesihatan..hehehe..
Resipi terun temurun dari arwah atuk aku..tp ada la perubahan sikit..seiring dengan peredaran zaman kan.resipi ni cukup la untuk 5-6 orang makan.kalau nak lebih,tambah la kuantiti bahan-bahan tu..tak mau cakap banyak la sebab dah ngantuk..layann resipi..

Bahan-bahan
5 keping mee kering (CINTAN)
4 ulas bawang putih - ketuk dan cincang halus
1 tangkai cili merah - hiris nipis
Perencah - sotong
1 ikat sawi - asingkan daun dan batang
1 mangkuk taugeh
*3 ketul tauhu
*3 keping fishcake
*1 bungkus fishball - *potong kecil
5 biji telur
2 sudu besar serbuk lada putih (optional)
Gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali mee,sawi (daun),taugeh dan telur.biarkan atas api hingga mendidih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.biarkan selama 5 minit.
3. Masukkan mee dan biarkan hingga mee lembut (kembang),masukkan sawi dan taugeh.Tutup api.
4. Sedia dimakan..

..BauLu KeMBoJa DuRiaN..

Macam pelik je kan nama kuih ni tp mmg itulah nama betulnya.pelik tapi benar.kuih ni sebenarnya iras-iras kuih bakar je.rupa dgn rasa sipi-sipi je pun cuma nama tu je yang lain.tak tau la pulak kenapa dapat nama begitu.tak kuasa nak kaji pun.hahaha..
Apa yang penting,rasanya sedap.tu dah cukup.yang lain-lain,tolak tepi je la ye..buat kali ni,ada perisa tambahan.kebetulan ada lebihan durian,campur aje.lagi meletup rasanya..ok kawan-kawan,jom semak resipi..

Bahan-bahan
10 biji telur
1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk gula
1 mangkuk santan pekat
*1 mangkuk air
*5 helai daun pandan 
(*blend dan tapis.dapatkan 1 mangkuk air pandan)
3-4 ulas isi durian - buang biji
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau
Sedikit minyak

Cara-cara
1. Masukkan telur,gula,santan,isi durian dan garam dalam pengisar dan kisar hingga halus.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan air dan kisar lagi hingga adunan sebati.
3. Tambahkan pewarna hijau dan gaul sebati.
4. Masukkan minyak ke dalam loyang dan dipanaskan atas api.Bila cukup panas,masukkan adunan yang telah dibancuh tadi ke dalam loyang tersebut.Biarkan 1 minit.
5. Masukkan loyang tadi ke dalam oven dan bakar hingga kekuningan/masak.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong..



April 20, 2011

..Aku Gembira.Rupa-rupanya Itu BLOG Aku..

Go to fullsize image

ALHAMDULILLAH..20/4/2011 tarikh yang akan aku kenang sebagai tarikh keramat kerana pada hari inilah blog aku telah di'follow' oleh blogger2 terkenal..suke sangat..kembang kempis hidung sebab seronok..hahaha..
mulanya mmg aku sendiri tak perasan pun.so boring2 tak tau nak buat apa,aku pun mengintai la dari satu blog ke satu blog yang menarik perhatian..mula2 baca blog Sunah Muhammad pasal kisah pilih antara BA dgn AB (di sini).bagai ditarik-tarik,aku lompat pula ke blog Puteri Katek (di sini).bersemangat baca sampai habis.disebabkan rasa teruja nak tengok blog sape la yang 'bertuah' membariskan blogger2 terkenal tu duduk sebaris sbg followers,aku pun klik la.klik2,keluar blog aku..aik..musykil juga mula2 tu.betul ke??.tak puas hati,rewind balik pas tu klik lagi,blog aku juga yg keluar.waaa,mmg sah la blog aku sebenarnya yang bertuah tu..sukenye..
paling seronok,jumlah followers pun naik 2 kali ganda dari yang asal..alhamdulillah..terima kasih tak terhingga kepada Sunah Muhammad dan Puteri Katek..jasamu dikenang..sayang korang semua..mmmuuaahhh...


April 19, 2011

..PuLuT OH PuLuT..

- PULUT DURIAN-

- PULUT IKAN MASIN-

Mai makan pulut pulak..boleh pilih mana satu berkenan..pulut durian ke pulut ikan masin..kalau aku,dua2 pun aku tibai..rugi la kalau makan satu je kan.wajib la merasa dua2.enjoy..



April 17, 2011

..SeRaWa DuRiaN & DaDaR..

Durian oh durian..raja segala buah.siapa yang tak makan,memang rugi.tapi kalau makan,jangan banyak-banyak sebab nanti kepanasan melanda.silap-silap boleh demam.walaupun kat sini belum musim tapi kat tepi-tepi jalan dah berlambak orang menjual.macam pesta gitu.mana la hati tak teringin nak beli kalau kiri kanan jalan ada orang menjual.'terbeli' juga la sudahnya..hahaha
tapi durian yang ini ayah aku bawa balik dari muar,johor.jauh mai punya.bila dah ada durian kat rumah,2 menu ni wajib la dibuat.senang je pun.jom memasak..

SERAWA DURIAN
Bahan-bahan
1 biji durian - ambil isinya
1 cawan gula
500ml santan
1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung
Secubit garam
1 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara
1. Satukan isi durian,gula,santan,air dan daun pandan dalam satu periuk dan masak atas api sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan secubit garam dan kacau sebentar.
3. Masukkan tepung jagung (bancuh dgn sedikit air) dan kacau hingga kuah pekat.
4. Matikan api dan boleh dihidangkan.
(Kuantiti gula boleh ditambah/dikurang mengikut kemanisan yang disukai)

DADAR
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2-3 cawan air
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Satukan semua bahan kecuali air dalam satu bekas dan gaul sebati.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat kepekatan yang sesuai.Biarkan sebentar.
3. Panaskan kuali dan lenserkan dgn minyak.
4. Tuang satu senduk bancuhan tadi dan ratakan.
5. Masak dengan api perlahan hingga permukaannya pucat dan tepinya renggang dari kuali.
6. Alihkan ke atas pinggan dan lipat/gulung dengan kemas.
7. Buat hingga bancuhan habis..

April 3, 2011

..Marmer @ Marble Chiffon Cake..


Selalunye asyik buat chiffon pandan je.kali ni sengaja mencabar diri sendiri untuk buat kek chiffon marble pulak.Alhamdulillah,menjadi juga walaupun tak secantik kek Kak Rima (di sini).Ape pun,terima kasih kerana sudi berkongsi resipi.kepada Kak Hana,thanks sebab sudi translate resipi ni untuk kemudahan bersama.boleh tengok resipi tu di sini..sifu2 belaka diorang ni..mesti tergoda tengok produk yang mereka hasilkan..layan..


Bahan-bahan
Bahan A
7 biji telur putih
1/2 sudu teh cream of tartar
100g gula
Bahan B
7 biji kuning telur
100g gula
175g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
75ml minyak masak
150ml susu segar
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 170C.
2. Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak. Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah diayak. Kacau sebati. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
4. Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan. Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
6. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
7. Bakar selama 45 minit. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek dengan pisau.
8. Potong dan hidangkan.

April 2, 2011

..Menu Lunch 2 - Singgang Ikan..

Satu lagi menu untuk lunch hari ni..untuk hirup2.kuahnya yg sedikit masam mmg menyelerakan..

Bahan-bahan
6 ekor ikan pelata - disiang dan dicuci bersih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dimayang
4-5 keping asam keping
Air dan perasa secukupnya

Cara-cara
1. Satukan semua bahan dalam periuk.
2. Kacau dan biarkan hingga mendidih dan masak.
(Boleh ditambah atau dikurangkan asam keping - mengikut selera masing-masing)



..Menu Lunch 1 - GoReNG BeRLaDa PaRu..


Ni dia menu simple untuk lunch tadi..goreng berlada paru (kelempung)..ringkas dan mudah disediakan..

Bahan-bahan
1/2 kg paru - direbus dan hiris nipis
3 sudu besar cili kisar
3 biji bawang besar - hiris bulat
1 tangkai cili merah - hiris nipis
2 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukupnya
1 sudu besar serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara
1. Gaul paru yg telah direbus dan dihiris nipis tadi dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng paru hingga masak.Tidak perlu terlalu garing.Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan cili kisar hingga garing.
4. Masukkan perasa dan air asam jawa secukup rasa.
5. Masukkan paru tadi dan kacau sebati.
6. Masukkan bawang besar dan cili yang telah dihiris tadi.Kacau hingga bawang layu.
7. Siap untuk dihidangkan..



April 1, 2011

..Cekodok Jagung..


Resipi simple untuk sarapan pagi tadi..

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
3-4 tongkol jagung - ambil isinya
1 biji bawang besar - dimayang nipis
1 ikat daun kucai - dipotong pendek
Air dan garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Satukan semua bahan dan gaul sebati.
2. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan.
3. Siap untuk dihidang.

..Masak Lemak Tempoyak Rebung..


Bahan-bahan
2 bungkus rebung - beli yg dah siap disagat
15 tangkai daun geti
300ml santan pekat
Perencah - ikan bilis
Air - ikut kepekatan yg dikehendaki
Perasa
Bahan kisar:
10 tangkai cili api
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
1 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara
1. Rebung direbus (untuk hilangkan pahit) lebih kurang 20-30 minit.Toskan.
2. Daun geti diasingkan dari tangkainya,dicuci dan toskan.
Ketepikan.
3. Satukan bahan-bahan yang dikisar,rebung,perencah dan air dalam periuk.Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan santan dan bahan perasa.Kacau seketika.
5. Akhir sekali,masukkan tempoyak dan daun geti.Biarkan mendidih.
6. Siap untuk dihidangkan.

..Sambal Sotong..


Bahan-bahan
1kg sotong - dipotong dan dibersihkan
3 biji bawang besar - dibelah 4
3-4 keping asam keping
Perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5-6 sudu besar cili kisar
Belacan secukupnya
Sedikit air

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing.
2. Masukkan sotong dan biarkan seketika.
3. Masukkan perasa dan asam keping.Biarkan hingga mendidih.
4. Akhir sekali,masukkan bawang besar yang dibelah.Biarkan hingga bawang agak layu dan boleh tutup api.
5. Siap untuk dihidang..

March 31, 2011

..Kaswi Pandan..

First time buat kuih kaswi pandan ni..dapat resipi dari isteri sepupuku di Koyan,Kak Rosnah Ramli @ Kak Senah..rasanya mmg sedap..

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
5-6 sudu besar air kapur

2 cawan air daun pandan
* Kelapa parut
* Sedikit garam
(* - digaul sebati)

Cara-cara
1. Campurkan semua tepung,gula dan air kapur ke dalam mangkuk.Gaul rata.
2. Masukkan air pandan sedikit demi sedikit hingga mendapat kepekatan adunan yg dikehendaki.
(Kuantiti air boleh dikurangkan ataupun ditambah)
3. Gaul rata agar tidak berketul.Tapiskan ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 25-30 minit @ hingga masak.
4. Bila dah masak,biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong dan digaul dgn kelapa parut.




March 27, 2011

..Bihun Goreng untuk sarapan..

Menu sarapan pagi tadi..makan sepinggan,kenyang sampai sekarang.tak payah lunch la kejap lagi ni..hehehe..

Bahan-bahan
2 bungkus bihun - rendam hingga lembut dan toskan
* 5 ulas bawang putih
* 1 biji bawang besar
* 2 sudu besar cili kisar
1 mangkuk taugeh
1 ikat sawi - asingkan daun dan batangnya
Perencah - udang dan sotong secukupnya
1 peket fish cake (bulat) - potong kecil
3 ketul tauhu - goreng dan potong kecil
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Perasa secukupnya
Air - ikut keperluan
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda * yang telah dikisar hingga naik bau dan cili garing.
2. Masukkan perencah,fish cake,batang sawi,kicap,sos cili,sos tomato,air dan perasa.Kacau hingga sebati dan mendidih.
3. Masukkan bihun dan tauhu.Gaul sebati.Biarkan seketika tetapi hendaklah dikacau selalu utk mengelakkan bihun berkerak.
4. Akhir sekali,masukkan sawi dan taugeh.Kacau seketika dan boleh la dihidangkan..

March 25, 2011

..Bubur Kacang + Jagung + Keledek..

Buat untuk minum petang.mase cuti je la pun nak masak dan makan macam-macam.kalau hari keje,ALONG yang handle semua.aku tukang makan je.hahaha


Bahan-bahan
1/4 cawan kacang hijau
3 tongkol jagung - ambil isinya
2 biji keledek - dipotong kiub
300ml santan
1/2 cawan air gula merah
Gula dan garam secukup rasa
Air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Daun pandan - disimpul

Cara-cara
1. Rebus kacang hijau hingga pecah dan empuk.Tos dan ketepikan.
2. Dalam periuk,satukan jagung dan ubi keledek.Rebus hingga keledek sedikit lembut.
3. Masukkan santan,kacang hijau,air gula merah,gula,garam dan daun pandan yang disimpul.4. Biarkan hingga mendidih dan masak.

(Boleh ditambah air mengikut kepekatan yang dingini)

..iKaN PeKaSam GoReNg..

Salah satu hidangan pembuka selera..sedap dan mudah nak disediakan.maunya tak mudah,ikan pekasam tu beli yang dah siap dan balik goreng je..makan pulak dengan nasi panas..mmg mantop..layann..

Bahan-bahan
Ikan pekasam
6 tangkai cili padi
1 biji bawang besar
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam hingga masak.
2. Hiriskan cili padi dan bawang.Taburkan atas ikan yg telah masak tadi dan tuangkan sedikit minyak lebihan goreng ikan..

..Masak Lemak Geti + Pucuk Ubi + Keledek..

Masak simple2 je cuti hari ni.kebetulan ayah pun teringin nak makan.so,untuk tidak menghampakan keinginannya itu,terhidang la masak lemak geti ni atas meja untuk lunch tadi..kena pulak dgn ikan pekasam goreng dan ikan keli bakar + air asam,apa nak kata la kesedapannya..tambah sampai 2 kali..hehehe..

Bahan-bahan
1 cekak daun geti
10 tangkai pucuk ubi
2 biji ubi keledek
300ml santan pekat
Perencah - udang dan ikan bilis
Air - ikut kepekatan yg dikehendaki
Perasa
Bahan kisar:
10 tangkai cili api
3 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
1 camca teh serbuk kunyit

Cara-cara
1. Daun geti dan pucuk ubi diasingkan dari tangkainya,dicuci dan toskan.Kupas ubi keledek dan potong kiub,cuci dan toskan.Ketepikan
2. Satukan bahan-bahan yang dikisar,ubi keledek,perencah dan air dalam periuk.Biarkan hingga mendidih dan keledek sedikit lembut.
3. Masukkan pucuk ubi dan daun geti.Kacau seketika.
4. Masukkan santan dan bahan perasa.Kacau sekali sekala hingga masak dan ubi keledek empuk..

..Bun lagi..

 - bun kacang hitam..

- bun manis..takde inti pun..

Merajinkan diri buat bun ptg tadi..resipi mcm yg lepas juga tp yg satu tu buat design sikit.lame dah cari cara nak buat design tu last2 jumpa kat blog MAMAFAMI.mama siap bg cara step-by-step lagi.senang nak ikut.thanks mama sudi share cara nak buat design tu..i like.. hehehe

March 24, 2011

..PuDiNg KaRaMeL LaPiS KeK..

Alhamdulillah..menjadi juga puding lapis kek ni walaupun tak berapa lawa.maklumlah,percubaan pertama.akan diperbaiki lagi pada percubaan yang akan datang (tak pasti la bila ye)..
sebenarnya tak sangka resipi ni wujud.kalau puding karamel tu,aku tau la.mmg favourite dan selalu buat pun.tapi bila member tanya pasal resipi ni,musykil juga.nak puaskan hati,aku try la cari dlm internet..rupe2nye mmg wujud resipi canggih ni.sesungguhnye aku yang ketinggalan.hahaha..
bila dah jumpa resipi,apa lagi bersemangat waja la nak try buat.balik je dari ofis,terus mulakan misi.syukur sangat sbb misi berjalan lancar dan hasilnya pun memuaskan hati..tq to tuan punya resipi a.k.a YANI yang sudi share resipinya di sini..


Bahan-bahan
Karamel
60g gula
1 sudu besar air
2 sudu besar air
Puding
4 biji telur
500ml susu segar
70g gula
sedikit esen vanila
Kek span
70g tepung gandum
60g gula halus
2 biji telur
20g mentega- dicairkan

Cara-cara
1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
2. Sediakan karamel - Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
3. Sediakan puding - Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
4. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
5. Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
6. Sediakan kek span - Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
7. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi berkrim.
8. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
9. Ayak tepung ke dalam no.8.Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
10. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
11. Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

 

..AyAm GoLeK uNTUk PeNgAnTiN..

Ayam Golek khas untuk pengantin sempena kenduri kawen anak jiran depan rumah.ayam ni kira 'hadiah' dari kami untuk pengantin.tapi tak tau la pengantin sempat makan ke tidak.maklum la,masing-masing pun kontrol ayu kan..hahaha..jgn marah no..
kenduri ni pun dah hampir 2 minggu berlalu.baru sempat nak upload.maklum la,aku diserang virus 'M'..hehehe..
jom layan resipi.tak tau dah nak taip ape lagi.layann..

Bahan-bahan
1 ekor ayam - buang isi perut,kaki dan kepala.cuci bersih
*3 sudu besar cili kisar
*3 ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
*Halia
*1 sudu teh serbuk kunyit
250ml santan pekat
2 cawan air
5-6 helai daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - diketuk
2-3 keping asam keping
Perasa

Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * dan masukkan dalam kuali.Biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan santan,air,asam keping dan bahan perasa.Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam,serai dan juga daun limau purut.Biarkan hingga kuah menjadi agak pekat dan ayam masak/empuk.
(hendaklah selalu dikacau dan alih-alihkan ayam supaya ayam betul-betul masak dan sebati dgn bahan-bahan lain)
4. Bila dah masak,boleh lah dihidangkan mengikut kreativi masing-masing.

..ReNdAnG HaTi LeMbU..


Satu lagi lauk untuk meja pengantin hari tu.lauk ni kami masak atas permintaan mak pengantin.hiasan tu,jiran belakang rumah yang buatkan.kami saling bekerjasama untuk menyampaikan hajat mak pengantin tu..bak kata WONDERPET,"apa yang penting,KERJASAMA"..hahaha..
resepi ni adalah peninggalan arwah emak aku.arwah emak panggil rendang santan.selalunya kalau masak rendang santan ni,kami guna kerang.mmg sedap.pekena pulak dgn nasi panas,perghhh....memang terangkat beb..resipi yang mudah juga..lebur je semua..senang cerita..hehehe..

Bahan-bahan
1 kg hati lembu
250ml santan pekat
*2 bungkus serbuk kari
*3 ulas bawang besar
*4-5 ulas bawang putih
*Halia
2 batang serai - diketuk
1-2 sudu besar serbuk lada hitam
Perasa


Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * dan masukkan ke dalam kuali bersama hati lembu.Biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan santan,serbuk lada hitam,serai dan bahan perasa.Biarkan hingga masak.
(boleh ditambah sedikit air jika tidak suka kuah terlalu pekat)
3. Bila dah masak,boleh lah dihidangkan mengikut kreativi masing-masing.

March 23, 2011

..BBQ Nite - Part 3..


18/3/2011 - Alhamdulillah..tercapai juga hasrat ayahku nak buat makan-makan sempena menyambut anak cucunye balik.seronok sangat la ayah aku tu sbb adik aku ni jarang2 dapat balik.maklumlah,dah ade famili sendiri.faham2 je la kan.
macam-macam menu ada.antaranya,ayam bbq dan bihun goreng putih (menu wajib ni),homemade pizza,nasi goreng,udang goreng celup tepung,sotong bakar,kerang bakar,kuah kacang,keropok dll..banyak kan??nak taip pun penat..hehehe
acara masak-masak diketuai oleh kakak aku ALONG.kami hanya membantu ape yg patut je..acara bakar-bakar pulak kaum ADAM yg handle.diketuai oleh ABG OWN..mmg happening sesangat..
ape pun,mlm tu mmg semua org gembira.makan-makan sambil sembang-sembang.enjoy.tapi kesian kat abg aku sbb tak boleh join.tak dapat balik.keje jauh..sabo ye abgku..nanti kita buat lagi..
INSYAALLAH,ade rezeki nanti kita buat yg lebih grand lagi..hehhehe..jom,layan gambar sekitar majlis..

-sesi membakar..
- menu..
                       




- sesi makan-makan..






..SLiCe CHeeSe CaKe..


Yess..akhirnya tercapai juga hasrat nak buat cheese kek ni petang semalam..sejak terpandangkan resipi dan gambarnya yg menggoda di sini,hati jadi tak tenteram je..cewaahh..mcm bercinta pulak ye..
thanks to kak ros @ onigiri.resipi akak mmg best sngat..sedap dimakan.ringkas dan mudah disediakan..


Walaupun kek yg aku buat tak se'cun' kek kak ros,tp aku seronok sbb rasanye tetap mantop.apa lagi,jom layan resipi yang superb ni..kak ros,adik copy paste resipi akak ni..jgn marah ye..hehehe

Bahan-bahan
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara
1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan ke dalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar (cara bain marie) untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

**aku guna loyang besar dr 20cm..sbb tu kek agak nipis..