April 27, 2011

..Masak Lemak Taugeh..

Menu sayur untuk lunch.wajib dihidang bersama dengan menu ni semestinya nasi panas,ikan goreng berlada/sambal dan sambal belacan.baru rasa puas makan.simple2 je pun.layaaann..

Bahan-bahan
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk cendawan tiram  
3 ketul tauhu - dibelah 4
1 peket fishbal - dibelah 2
1 kotak kecil santan (200ml)
Air secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Satukan cendawan,tauhu,fishball,bawang besar,serbuk kunyit dan air secukupnya dalam periuk.Masak hingga mendidih.
2. Bila mendidih,masukkan santan dan bahan perasa secukup rasa.Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala.
3. Akhir sekali masukkan taugeh dan cili merah.Biarkan masak sekejap dan boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment