April 1, 2011

..Masak Lemak Tempoyak Rebung..


Bahan-bahan
2 bungkus rebung - beli yg dah siap disagat
15 tangkai daun geti
300ml santan pekat
Perencah - ikan bilis
Air - ikut kepekatan yg dikehendaki
Perasa
Bahan kisar:
10 tangkai cili api
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
1 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara
1. Rebung direbus (untuk hilangkan pahit) lebih kurang 20-30 minit.Toskan.
2. Daun geti diasingkan dari tangkainya,dicuci dan toskan.
Ketepikan.
3. Satukan bahan-bahan yang dikisar,rebung,perencah dan air dalam periuk.Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan santan dan bahan perasa.Kacau seketika.
5. Akhir sekali,masukkan tempoyak dan daun geti.Biarkan mendidih.
6. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment