Ayam Golek khas untuk pengantin sempena kenduri kawen anak jiran depan rumah.ayam ni kira 'hadiah' dari kami untuk pengantin.tapi tak tau la pengantin sempat makan ke tidak.maklum la,masing-masing pun kontrol ayu kan..hahaha..jgn marah no..
kenduri ni pun dah hampir 2 minggu berlalu.baru sempat nak upload.maklum la,aku diserang virus 'M'..hehehe..
jom layan resipi.tak tau dah nak taip ape lagi.layann..
Bahan-bahan
1 ekor ayam - buang isi perut,kaki dan kepala.cuci bersih
*3 sudu besar cili kisar
*3 ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
*Halia
*1 sudu teh serbuk kunyit
250ml santan pekat
2 cawan air
5-6 helai daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - diketuk
2-3 keping asam keping
Perasa
Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * dan masukkan dalam kuali.Biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan santan,air,asam keping dan bahan perasa.Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam,serai dan juga daun limau purut.Biarkan hingga kuah menjadi agak pekat dan ayam masak/empuk.
(hendaklah selalu dikacau dan alih-alihkan ayam supaya ayam betul-betul masak dan sebati dgn bahan-bahan lain)
4. Bila dah masak,boleh lah dihidangkan mengikut kreativi masing-masing.
No comments:
Post a Comment