March 24, 2011

..AyAm GoLeK uNTUk PeNgAnTiN..

Ayam Golek khas untuk pengantin sempena kenduri kawen anak jiran depan rumah.ayam ni kira 'hadiah' dari kami untuk pengantin.tapi tak tau la pengantin sempat makan ke tidak.maklum la,masing-masing pun kontrol ayu kan..hahaha..jgn marah no..
kenduri ni pun dah hampir 2 minggu berlalu.baru sempat nak upload.maklum la,aku diserang virus 'M'..hehehe..
jom layan resipi.tak tau dah nak taip ape lagi.layann..

Bahan-bahan
1 ekor ayam - buang isi perut,kaki dan kepala.cuci bersih
*3 sudu besar cili kisar
*3 ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
*Halia
*1 sudu teh serbuk kunyit
250ml santan pekat
2 cawan air
5-6 helai daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - diketuk
2-3 keping asam keping
Perasa

Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * dan masukkan dalam kuali.Biarkan hingga mendidih.
2. Masukkan santan,air,asam keping dan bahan perasa.Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam,serai dan juga daun limau purut.Biarkan hingga kuah menjadi agak pekat dan ayam masak/empuk.
(hendaklah selalu dikacau dan alih-alihkan ayam supaya ayam betul-betul masak dan sebati dgn bahan-bahan lain)
4. Bila dah masak,boleh lah dihidangkan mengikut kreativi masing-masing.

No comments:

Post a Comment