March 8, 2011

..KaRi iKaN ToNgKoL..


Bahan-bahan
2 ekor ikan tongkol (sederhana) - potong 3
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
2 peket serbuk kari ikan
1 sudu besar serbuk cili
200ml santan pekat
Air - ikut kepekatan yg disukai
1 sudu teh halba campur
3 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Perasa - gula & garam
Kacang bendi
2 biji tomato
2 biji cili merah

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan * yang telah dikisar,halba dan daun kari.
2.Masukkan serbuk kari dan serbuk cili.Biar hingga garing dan naik bau.
3.Masukkan ikan dan sedikit air.Biarkan sebentar.
4.Masukkan santan,lebihan air,perasa dan kacang bendi.Biar hingga mendidih/masak.
5.Masukkan cili merah dan tomato.Hidangkan..

No comments:

Post a Comment