March 8, 2011

..Chiffon Pandan..

 Kek chiffon pandan lagi..setelah percubaan pertama dan kedua berjaya dgn jayanya,aku buat lagi tapi kali ni guna resepi Basic Chiffon Cake (Alex Goh) yg aku ambik dari fp MAMAFAMI di sini.resepi yang sangat ringkas.nama pun basic kan.hehe..lain sikit dari resipi yang buat sebelum ni.tp hasilnya tetap memuaskan hati walaupun tak secantik kek yang mama buat.anyway,thanks mama..

konon2 buat utk my bff Fuzaida.nak bagi sebiji kat dia.tp,disebabkan 'kesilapan teknikal' telah berlaku,dapat bagi beberapa potong je untuk dia.kesian.tak sempat bawa balik Puchong dah habis.sori ye dik.nanti akak buatkan lagi ye.jangan marah..hehehe..so,jom layan resepi..

Bahan-bahan A:
4 biji telur - kuning sahaja
115ml air
85ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
100g gula
150g tepung
1 sudu teh serbuk penaik 
sedikit pandan paste


Bahan-bahan B:
4 biji telur - putih sahaja
90g gula
1/8 sudu teh cream of tartar

Cara-cara:
1. Tuang kuning telur, gula dan minyak sayuran ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tambah baki bahan-bahan (A) ke dalam mangkuk.
3. Adun (A) sehingga sebati (tidak berbintil). Ketepikan sebentar.
4. Pukul putih telur di (B) sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan krim tartar. Terus memukul hingga pekat.
5. Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Segera balikkan bila dikeluarkan daripada ketuhar. Biarkan ia sejuk. Bila kek sudah sejuk, keluarkannya daripada acuan.

No comments:

Post a Comment