March 25, 2011

..Masak Lemak Geti + Pucuk Ubi + Keledek..

Masak simple2 je cuti hari ni.kebetulan ayah pun teringin nak makan.so,untuk tidak menghampakan keinginannya itu,terhidang la masak lemak geti ni atas meja untuk lunch tadi..kena pulak dgn ikan pekasam goreng dan ikan keli bakar + air asam,apa nak kata la kesedapannya..tambah sampai 2 kali..hehehe..

Bahan-bahan
1 cekak daun geti
10 tangkai pucuk ubi
2 biji ubi keledek
300ml santan pekat
Perencah - udang dan ikan bilis
Air - ikut kepekatan yg dikehendaki
Perasa
Bahan kisar:
10 tangkai cili api
3 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
1 camca teh serbuk kunyit

Cara-cara
1. Daun geti dan pucuk ubi diasingkan dari tangkainya,dicuci dan toskan.Kupas ubi keledek dan potong kiub,cuci dan toskan.Ketepikan
2. Satukan bahan-bahan yang dikisar,ubi keledek,perencah dan air dalam periuk.Biarkan hingga mendidih dan keledek sedikit lembut.
3. Masukkan pucuk ubi dan daun geti.Kacau seketika.
4. Masukkan santan dan bahan perasa.Kacau sekali sekala hingga masak dan ubi keledek empuk..

No comments:

Post a Comment