April 17, 2011

..SeRaWa DuRiaN & DaDaR..

Durian oh durian..raja segala buah.siapa yang tak makan,memang rugi.tapi kalau makan,jangan banyak-banyak sebab nanti kepanasan melanda.silap-silap boleh demam.walaupun kat sini belum musim tapi kat tepi-tepi jalan dah berlambak orang menjual.macam pesta gitu.mana la hati tak teringin nak beli kalau kiri kanan jalan ada orang menjual.'terbeli' juga la sudahnya..hahaha
tapi durian yang ini ayah aku bawa balik dari muar,johor.jauh mai punya.bila dah ada durian kat rumah,2 menu ni wajib la dibuat.senang je pun.jom memasak..

SERAWA DURIAN
Bahan-bahan
1 biji durian - ambil isinya
1 cawan gula
500ml santan
1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung
Secubit garam
1 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara
1. Satukan isi durian,gula,santan,air dan daun pandan dalam satu periuk dan masak atas api sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan secubit garam dan kacau sebentar.
3. Masukkan tepung jagung (bancuh dgn sedikit air) dan kacau hingga kuah pekat.
4. Matikan api dan boleh dihidangkan.
(Kuantiti gula boleh ditambah/dikurang mengikut kemanisan yang disukai)

DADAR
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2-3 cawan air
2 biji telur
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Satukan semua bahan kecuali air dalam satu bekas dan gaul sebati.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat kepekatan yang sesuai.Biarkan sebentar.
3. Panaskan kuali dan lenserkan dgn minyak.
4. Tuang satu senduk bancuhan tadi dan ratakan.
5. Masak dengan api perlahan hingga permukaannya pucat dan tepinya renggang dari kuali.
6. Alihkan ke atas pinggan dan lipat/gulung dengan kemas.
7. Buat hingga bancuhan habis..

No comments:

Post a Comment