Ni dia,entri last utk hari ni..menu dinner tadi.disebabkan i'm on DIET (yelah sangat),makan MEE ATUK ni je la..tidak berminyak.so,baik untuk kesihatan..hehehe..
Resipi terun temurun dari arwah atuk aku..tp ada la perubahan sikit..seiring dengan peredaran zaman kan.resipi ni cukup la untuk 5-6 orang makan.kalau nak lebih,tambah la kuantiti bahan-bahan tu..tak mau cakap banyak la sebab dah ngantuk..layann resipi..
Bahan-bahan
5 keping mee kering (CINTAN)
4 ulas bawang putih - ketuk dan cincang halus
1 tangkai cili merah - hiris nipis
Perencah - sotong
1 ikat sawi - asingkan daun dan batang
1 mangkuk taugeh
*3 ketul tauhu
*3 keping fishcake
*1 bungkus fishball - *potong kecil
5 biji telur
2 sudu besar serbuk lada putih (optional)
Gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali mee,sawi (daun),taugeh dan telur.biarkan atas api hingga mendidih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.biarkan selama 5 minit.
3. Masukkan mee dan biarkan hingga mee lembut (kembang),masukkan sawi dan taugeh.Tutup api.
4. Sedia dimakan..
No comments:
Post a Comment