January 19, 2011

..NaSi AyaM..

Salah satu daripada resepi kegemaran aku..selalunye,ALONG yg masak..aku tukang makan je..hehehe..senang je nak buat.jom try..

A.NASI
Bahan-bahan
Beras
Air - lebih sedap kalau guna kuah sup
Bawang merah - hiris
Bawang putih   - hiris
Halia                - hiris
Rempah 4 beradik -Kulit kayu manis,Buah pelaga,Bunga cengkih,Bunga lawang
Pewarna kuning/kunyit
Minyak
Daun pandan
Perasa - gula & garam

Cara-cara
1. Basuh beras dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Tumis bawang dan halia hingga kekuningan dan wangi.
4. Masukkan air,rempah,daun pandan (disimpul),sedikit pewarna dan perasa.Biarkan mendidih.
5. Masukkan ke dalam rice cooker bersama dgn beras td.Biar hingga masak.

B.SUP
Bahan-bahan
Ayam (bahagian yg bertulang - kaki,sayap)
Bawang putih - tumbuk
Halia              - tumbuk dan hiris
Sup bunjut
Rempah 4 beradik -Kulit kayu manis,Buah pelaga,Bunga cengkih,Bunga lawang
Air
Perasa

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan tu dlm periuk dan biarkan sampai masak.

C.AYAM HITAM
Bahan-bahan
Ayam (bahagian isi - dada,paha)
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Lada putih (serbuk)
Kicap pekat
Sos tiram
Perasa

Cara-cara
1. Blend semua bawang dan halia.
2. Campurkan dgn semua bahan lain dan gaul sebati.Perap selama 2-3 jam.
3. Lepas dah 2-3 jam diperap,masukkan dlm kuali dan biarkan hingga masak.Kalau kuah pekat,boleh tambah sedikit air.

D.SAMBAL
Bahan-bahan
Cabai masak @ cili merah
Cabai melaka @ cili api
Bawang putih
Belacan
Perasa
Cuka

Cara-cara
1. Blend semua bahan-bahan dan gaul sebati..

No comments:

Post a Comment