January 22, 2011

..BubuR LamBuk Daging..


Salah satu daripada makanan kesukaan keluarga.kalau bulan puasa,mmg selalu masak bubur ni.mudah dan cepat.perencahnye terpulang pada selera masing-masing.boleh letak daging,ayam ataupun isi ikan (selalu guna isi ikan cencaru bakar).kat kampung (Selangor),org panggil bubur lambuk.kat sini (Kedah),org panggil 'MOI DAGING'.kat sini kalau bubur nasi tu,kami sebut 'moi'..kalau dtg Kedah tengok kat gerai ada tulis moi daging,moi sup,bubur nasi la tu..hehehe

Bahan-bahan
Beras
Air
Bawang merah - kisar
Bawang putih   - kisar
Halia                - kisar & hiris
Serai                - ketuk 
Daging
Santan            
Lada hitam (serbuk)
Perasa - gula & garam
Cara-cara
1. Masukkan beras,air,bahan2 yg dikisar,serai dan hirisan halia dlm periuk.Masak hingga beras kembang. (1 cwn beras = 5 cwn air.boleh ditambah atau dikurang - ikut selera masing2)
2. Masukkan daging.Biarkan hingga mendidih dan daging masak.
3. Masukkan santan,serbuk lada dan juga perasa.Biarkan hingga mendidih dan masak.
*hendaklah selalu dikacau supaya tak berkerak..
4. Boleh dihias dengan hirisan daun sup,daun bawang,bawang goreng,lobak masin dan kacang tanah goreng (ikut selera).Sedap dimakan dengan sambal dan juga kerabu taugeh..

No comments:

Post a Comment