April 18, 2012

..PuDiNg KaRaMeL LaPiS CoKLat..

Alhamdulillah..eksperimen telah berjaya..jom kawan2,kita makan PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT..tapi kan,coklat tu telah ku ubah ke perisa coffee..aci la ekk..apa nak buat,masa semangat tengah membara nak bancuh puding ni rupa2nya coklat habis..sebab tak nak hampakan diri sendiri yang tengah bersemangat waja,ku capai aje la coffee emulco yang ada depan mata..coffe pun coffee la..sedap juga rasanya ..tak percaya??cuba dulu baru tau..hehehehe..
Resepi ni 'dicilok' di sini..halal ye kak saya copy & paste resepi ni..malas bebeno nak menaip..hehehe



PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair 
5 sudu bear gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila

(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu besar coffee emulco (bahan asal : 4 sudu besar serbuk koko)

(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu

Cara Membuat:-
  1. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 7 inci).
  3. Bahagi dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A dalam loyang.
  4. Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  5. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.

No comments:

Post a Comment