Resepi ni 'dicilok' di sini..halal ye kak saya copy & paste resepi ni..malas bebeno nak menaip..hehehe
PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair
5 sudu bear gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu besar coffee emulco (bahan asal : 4 sudu besar serbuk koko)
(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu
Cara Membuat:-
- Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
- Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 7 inci).
- Bahagi dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A dalam loyang.
- Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
- Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
No comments:
Post a Comment