Salam semua.lame betul tak jenguk blog ni.memanjang tak sempat.lepas dari bercuti seminggu hari tu,bz memanjang.macam-macam kena buat.penat sesangat..jadi bila dah ada kesempatan ni,aku merajinkan la diri ni untuk update blog yang dah 'bersawang' dan 'berhabuk' ni..hehehe
so,untuk pembukaan kali ni aku hidangkan agar-agar mangga @ pelam bersempena dengan musim mangga kat kedah ni.dah tak tau nak buat ape.banyak sangat.lagipun dalam keadaan panas-panas sekarang ni,makan pula agar-agar yang sejuk ni,nyaman je masuk tekak..best kan..apa lagi,jom tengok resipi..
Bahan-bahan
20g agar-agar
1300ml air
1/2 cawan gula (boleh tambah/kurang - ikut suka)
*200ml air
*2 cawan isi mangga (*kisar hingga halus)
Cara-cara
1. Masukkan agar-agar dan air dalam periuk dan masak hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan biar larut.
3. Masukkan mangga yang telah dikisar dan biarkan hingga masak.
4. Masukkan dalam acuan dan biarkan hingga mengeras.sejukkan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment