February 20, 2011

..SuP TuLaNg..


Bahan-bahan :
1kg tulang lembu + daging tetel
Air
Bawang merah - kisar
Bawang putih  - kisar
Halia - kisar dan hiris
Sup bunjut ADABI
Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis & buah pelaga
Perasa
Daun sup,daun bawang & bawang goreng - tabur dlm sup yg telah masak (optional)
* kuantiti bahan2 bergantung pada citarasa masing2..

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas dalam periuk kecuali bahan-bahan utk ditabur dalam sup dan biarkan hingga masak.
2. Bila dah masak,masukkan dlm mangkuk dan tabur daun sup,daun bawang serta bawang goreng dalam sup tadi.

Masa untuk makan..

..FeTTuCiNi CaRbOnArA cEnDaWaN..


18/2/2011 - Salam semua..hari ni teringin nak makan pasta.kebetulan barang-barang semua dah ada.senang sangat nak buatnye..buka tin dan panaskan..dah boleh makan..hehehe..enjoy..

Bahan-bahan :
Fettucini 
Sos Carbonanara Cendawan Prego
Isi ayam - hiris nipis (optional)
daun sup - hiris nipis (optional)

Cara-cara :
1.Rebus fettucini (ikut arahan belakang peket).toskan.
2.Panaskan sos carbonara (boleh tambah air jika tak suka pekat) dan masukkan isi ayam.biarkan hingga isi ayam masak.
3. Letakkan fettucini tadi dlm pinggan dan simbahkan dengan sos.taburkan daun sup.
4. Siap untuk dimakan..

..KeRaBu AyAm..

Resepi paling senang dan cepat nak sediakan..sedap mkn dgn nasi panas2..

Baha-bahan :
Ayam (bahagian dada)
Su'un @ Suhun
Pes tomyam
Air limau nipis
Bunga kantan - hiris nipis
Daun kesum - hiris nipis
Bawang besar - hiris nipis
Cili api - hiris
Perasa - garam & gula

Cara-cara :
1.Rebus isi ayam dan koyakkan kecil-kecil.
2.Celur su'un hingga kembang.
3.Satukan ayam,su'un dan semua bahan-bahan lain dalam mangkuk dan gaulkan hingga rata.
4.Siap utk dimakan.

..AgAr-AgAr LaPis PeLanGi..


Salam semua..dlm keadaan cuaca yg panas skarang,tekak ni pun nak makan yg sejuk2 je..so,tehasil la agar2 yang sejuk dipandang dan dimakan ni..hahahaha..bukan senang nak buat.kalau ikut hati yg tak reti sabar ni (keje semua nak cepat je),mmg takkan jadi la agar2 ni..ini adalah cubaan kedua setelah gagal pada cubaan pertama.macam2 hal yg terjadi masa cubaan pertama.disebabkan aku 'yakin boleh',hr JUMAAT lepas,aku try lg utk kali kedua dan ALHAMDULILLAH..akhirnya jadi juga walaupun tak cantik mana..kena perbaiki lagi ni..ape pun,jom share resepi..tq ye tuan resepi - Aziemas dan sori sbb ade ubah sikit..pandai2 je kan..jgn marah ye..

Bahan-bahan A :
10g agar-agar (aku guna agar-agar tali)
950ml air
150g gula
Pewarna - merah,kuning,pink & biru (ikut suka)
Daun pandan

Bahan-bahan B :
10g agar-agar (aku guna agar-agar tali)
750ml air
150g gula
200ml santan
Garam
Daun pandan

Cara-cara :
Bahan2 A
1.Masak agar-agar hingga hancur.masukkan gula dan daun pandan.masak hingga gula hancur.
2.Tapiskan dan biarkan atas api kecil (elakkan dari keras).
Bahan2 B
1.Masak agar-agar hingga hancur.masukkan gula dan daun pandan.masak hingga gula hancur.
2.Masukkan santan yg telah dicampur sedikit garam dan kacau hingga masak.
3.Tapiskan dan biarkan atas api kecil (elakkan dari keras).
Cara melapis:
1.Sukat 200ml agar-agar A dan campurkan pewarna.masukkan dlm loyang.biarkan hingga agak keras.
2.Bila dah agak keras,cucuk permukaan lapisan td dgn garfu (utk melekatkan lapisan agar-agar).
3.Sukat 200ml agar-agar B (bersantan) dan tuangkan atas lapisan agar-agar A tadi.biarkan hingga agak keras.
4.Ulangi langkah 1-3 hingga habis.
(jgn lupa letak pewarna dlm setiap lapisan agar-agar A dan cucuk setiap permukaan lapisan dgn garfu).

Selamat mencuba dgn penuh kesabaran...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
- versi dah potong
         
- suke2 je.lebihan agar2..

February 19, 2011

..Homemade Pop Corn..

Salam semua..dah lama betul tak update.tak sempat..lately ni pun selalu sakit kepala.tu yg malas 'tenung' laptop..so,bila dah rasa segar dan sihat sikit,tangan ni pun mula la gatal2 nak update blog ni..sebagai permulaan,bg resepi yg mudah2 dulu..buat ptg tadi..very simple..cuba la..


Cara-cara :

1.Masukkan marjerin/minyak dlm kuali/periuk.tunggu hingga panas dan masukkan biji jagung (biji jagung ni boleh beli di supermarket)


2. Tutup kuali/periuk tadi rapat2 dan biarkan biji jagung tadi masak.(biji jagung akan pecah dan bunyi 'pop'..suke time ni..)..bile bunyi 'pop' tu dah stop dan jagung tadi tukar jd putih,tutup api.

 

3.Siap dah.penuh sekuali.boleh ditambah perisa yg disukai..


February 12, 2011

..Kek MarBle..



Sabtu - Aktiviti mem'baking' diteruskan.kali ni,buat kek marble lagi tp resepi ikut yg cikgu bagi mase kursus 2 minggu lepas.akhirnya,dapat juga corak marble yg diidamkan selama ni..alhamdulillah.cume tak puas hati sikit sebab kek merekah.kenapa agaknye ye??emmmm...ape pun,usaha akan diteruskan lagi utk mendapatkan kek yg lebih cantik pd mase akan datang..yakin boleh!!

Bahan-bahan
250g mentega
230g gula kastor
2 sudu teh ovalette
4 biji telur
270g tepung superfine (tepung rose)
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 sudu teh coklat emulco

Cara-cara
1. Ayak tepung dan baking powder.ketepikan.
2. Putar mentega,gula dan ovalette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.teruskan memutar adunan.
4. Masukkan tepung dan susu pekat.putar hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian.1 bahagian dibiarkan begitu shj dan 1 bahagian lagi ditambah dgn serbuk koko,susu segar dan coklat emulco (kacau rata)
6. Sudukan adunan tanpa koko di tengah loyang diikuti dgn adunan koko,silih berganti hingga habis.
7. Bakar pada suhu 180 C selama 45-50 min @ hingga masak.

..BuN..


Bun lagi..tapi kali ni kosong je..takde inti ape2.ALONG yg request tak payah letak ape2 inti sbb senang nak cicah dgn kopi @ kari.tak pun boleh sapu jem @ peanut butter..resepi yg sama dgn bun kacang hitam..so,malas dah nak taip resepi lagi..hehehe...

February 10, 2011

..BroWnieS..





Setelah lame 'menyepikan' diri,aku kembali dgn resepi..cewaaahhhh..lame betul tak update resepi ni..sibuk ntah ape2..kali ni,aku buat BROWNIES..resepi 'cilok' dari fp kak RINNCHAN (di sini) macam2 resepi ada..best2 belaka.jgn marah ye kak RINN.adik 'skodeng' dan 'cilok' resepi akak..hehehe
emmm,berbalik pd brownies td,ni percubaan pertama tau..dah lama nak try buat tp hajat asyik tak kesampaian..so,kesempatan yg ade semalam telah dipenuhi dgn membuat brownies..tak la susah mane..hasilnye,amat la berbaloi2..sedap..kaya dengan rasa coklat..i like..layannn...

BAHAN A:
250gm butter - dipotong kecil-kecil
400gm cooking chocolate - dipotong kecil-kecil

BAHAN B:
6 biji telur
340gm brown sugar
2tsp esen vanilla
20gm chocolate emulco

BAHAN C:
80gm tepung gandum } diayak
60gm cocoa powder }
140gm kacang walnut/pecan/ almond/macadamia (optional)-bakar dan gaul bersama tepung gandum dan serbuk koko

1. Panaskan oven suhu 160 darjah celcius. Sediakan loyang 11"x11" dan alas dgn kertas gris.
2. Double boil BAHAN A (butter dan chocolate) hingga cair , ketepikan biar suam sikit.
3. Pukul BAHAN B (telur, gula, esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk sahaja.
4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan tepung+serbuk koko+kekacang dan digaul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang ke dalam acuan dan bakar 160 darjah celcius selama 50 minit-1jam (bergantung pada oven).
7. Setelah masak, biarkan dalam acuan hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman.
**copy paste dr fp kak RINN.malas nak taip.jgn marah ye kak..

..Bun KacaNg HiTam..



Alhamdulillah..akhirnya terhasil la bun kacang hitam ni selepas seminggu 'tenung' resepi yg cikgu bagi mase kursus 2 minggu lepas.bukan ape,tak berapa yakin sebenanrnye.tapi,kalau tak try,mana nak tau hasilnye kan..so,disebabkan semangat yg membuak-buak itu la aku try juga.jd tak jd belakang kira.yg penting kena try.hasilnye mmg tak mengecewakan.senyum je famili makan.sukenye hati ni tak terkata.tak sia-sia la aku attend kursus hari tu..memang berbaloi-baloi..hehehe

Bahan-bahan
500g tepung high protein
120g gula kastor
5g     garam
8g     yis
15g   susu tepung
5g     improver
5g     softener
1 biji  telur
250g  air ais
60g    lemak sayur
Inti kacang merah
Kuning telur
Bijan

Cara-cara
1. Gaul tepung dgn yis hingga sebati selama 1 minit.
2. Masukkan gula kastor,garam,susu,improver dan softener.Gaul selama 1 minit.
3. Masukkan telur dan air.Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan lemak sayur.Uli hingga tak melekat di tangan.
5. Bulat-bulatkan doh dan isi inti.Biarkan naik (lebih kurang 45 minit).
6. Sapukan kuning telur dan tabur bijan di atasnye.
7. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15-25 minit @ hingga masak..















Sahabat..di mana jua kau berada,aku mendoakan agar kau bahagia dan gembira selalu..kau selalu dlm ingatanku..

..ALLAH S.W.T..


                        
                                
     





  

..TIADA YANG LAIN SELAIN MU..